NULLA DIES SINE LINEA

Bilancia, tentokrát nejako ináč.

3. ledna 2016 v 19:59 | King Rucola
Namiesto motta: viď tu

Čas je ako kvas, nedá sa zastaviť! Alebo naopak? Na štartovnej línii sa objavila na "whats app" tajomná správa. Našťastie aj s vizuálnym rozlüštením. Tajnička vyzradená. Pivo žije, kto pivo pije, žije…


Človek niekedy rieši rôzne úlohy ako sa hovorí "s nasadením vlastného života". Často oprávnene, zvyčajne však prehnane. Ja som to riešil tento rok s "nasadením vlastného trička"! Aj to išlo o hubu. Vetvy bazy, bohate obsypané bobuľami som jednoducho odpílil, aby sme nemuseli stavať rebríky. Táto užitočná burina sa vytiahla až do päť-šesť metrovej výšky. Kvety sme netrhali, nechcelo sa nám robiť sirup čí bazové víno, mali sme ešte spred troch rokov! Takže bobúľ bolo neúrekom. Kto by ich však oberal? Z odpílených vetví na zemi to išlo podstatne ľahšie a vetvy putovali priamo do drviča. Len to tričko si to odsralo. Najprv som skúčal, vytláčať šťavu cez akési na to vhodné sito. Ale to sa ukázalo ako hlúposť, žerúca čas a nervy. Tak som obetoval to tričko.

Dva dni sa hodiny striedali medzi pretláčaním plodov cez klasické sito, teda tričko, ako to robili staré mamy a pchaním vetiev do stroja, ktorý ich s radostným bzukotom drvil na malilinké kúsky, bola radosť, pozerať sa, ako hltal tie dlhé vetvy a zo zadku u vypadávali malé štvorčeky.

Nakoniec bolo toho toľko, že už sme nemali tak veľa pohárikov na džem, ktorý sa mimochodom tohto roku vydaril ako ešte nikdy doteraz, sladkokyselý, pikantný, oživujúci, liečivy a na mlsanie, že nás napadlo, zamýšlať sa, čo keby sme sa pokúsili zo zvyšku úrody zhotoviť alkohol! A tak sa aj stalo. Bazu sme hádzali do suda, zať ho vzal k sebe, kde kvasil a zaviezol ho do pálenice. Pod stromček sme dostali každý flašku 52% percentného vlastného bazového šnapsu. Super, len tá baza veľmi cítiť nie je, ale má to silu…(Zato ale cena jednej sedem decovej flaše vyšla mierne počítané na osemdesiat frankov švajčiarskych, pyšná to cena!)

No a tá správa na "whats app" - pivo dokvasilo! Pripravované, varené bolo na Mikuláša, tak sme mysleli, že to by bolo dobré meno. Potom Silvester, ale to nevyšlo. Koncom februára teda ochutnávka a to meno náas snaď dovtedy nejako napadne...Prosit, na zdravie!

Obidve dokumentárne fotografie pochádzajú od asistentov Dr Max. de Bila, ktorý bol zaneprázdnený. (©KingRucola)

Mládek stáča úspešne hotové pivo do flaší, kde bude naberať alkoholové grády.

Batéria budúceho moču čaká na štart. Alebo je správne po slovensky "batéria MOKU"?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 3. ledna 2016 v 20:06 | Reagovat

Budiž pochváleno!

2 Sugr Sugr | E-mail | Web | 3. ledna 2016 v 20:19 | Reagovat

Pivko si občas dám, zvlášť k dobrému jídlu. Není to divné u ženy, že by měla ráda pivko Králi? O_O

3 Enitas Enitas | Web | 3. ledna 2016 v 20:32 | Reagovat

Pálenka se dá udělat zkrátka ze všeho.. ale já už tedy radši to pivo, ta čirá zla mi stejně připadají všechna stejná a až moc silná :-D

4 Gabi Gabi | 3. ledna 2016 v 21:05 | Reagovat

Nech je teda pochválené! To 80 frankov stálo vypálenie 0,7 l tých zakvasených bazových bobúľ?  A má to teda chuť po čom, keď je v tom alkohole malo bazu cítiť? Slivovicu cítiš po slivkách, barackovica je taká jemnejšia, taktiež hruška. Na zvýraznenie vône sa dáva do fľaše sušené ovocie toho druhu, z čoho je pálené. Síce neviem, čo by bolo z tých bobuliek ak by sa sušili. Možno tak ešte zmraziť a potom do páleného dať. Bolo by to tmavé pálené. :-D Vidím , že Tvoj zať je dobrý alchimista, keď sa aj na pivo dal. A teraz mi napíš, že on nepije alkohol.:-D To som zvedavá, ako Ti  bude chutiť, či to bude lepšie ako náš Šariš. Nie, že  našincom budeš neprekonateľným konkurentom!!! A neuvažovali ste s názvom Tvojho loga , či prezývky? Luga ... ale veď ho robí zať, tak hádam po ňom, by sa patrilo! No a keď sa nevydarí, aspoň vám to čreva prečistí. To tiež je vraj zdravé , taká črevná sprcha. Ale verím že nie, tak si na ňom pochutnajte. Teraz je to takej mútnej farby, vyzerá tak ako burčiak. To sa v tých flašiach akože prečistí , ten kal zmizne? Jednú z tých priesvitných fľaši uchovaj, nevypi a ukáž nám aké to bude, keď to bude.  Veľa zdaru!! :-)

5 Jago Jago | 3. ledna 2016 v 22:10 | Reagovat

Ať piju, co piju, jen když se motám! Ale myšlenka zkvasit a vypálit bezinky je zajímavá. Jen těch 42 % se mi zdá být poněkud málo. ;-)

6 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 0:09 | Reagovat

[5]: Viac tie tri sestry z pálenice nedoporučujú. (Ony majú zlatú medailu, tak by to mali vedieť.) Vraj sa pri tom stráca originálna chuť a prevažuje len chuť(?) alkoholu. Ale zdá sa mi, že som sa preklepol a šnaps má 52°. Sorry.

7 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 0:22 | Reagovat

[4]: Pri varení piva som ja ten "stárek"! Zať je len nádejný mládek, prípadný dedíč pivovaru. Vykonáva prevažne manuálne práce a stráži. Samozrejme, že pivo dozreje v tých flašiach a dostane zdravú zlatistú farbu. Už teraz sa dá tipovať, že bude mať asi 5% percentný alkohol-obsah. (Alkoholgehalt, po slov., pozn. prekl.)(Odpovedá približne dvanástke pivu a vyššie.)
Mládek je takmer stopercentný abstinent - predsa neurobím capa zahradníkom! Rád okoštuje, ale v malom množstve.

Robievame Kirsch, Calvados a teraz tú bazu - Holunder. Cena je nepriamo úmerná množstvu. Bazy bolo málo, na budúci rok treba aspoň o dvadsať kilo "Maische" - vraj po slovensky "kaša" ?!? - viac, potom to bude lacnejšie.

Do luxusného nápoja netreba žiadne ovocie, musí presvedčovať v tej čírej podobe, je to biely alkohol, ako vodka a spol. Nejedná sa o žiadnu "lavórovicu"!

8 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 0:24 | Reagovat

[3]: Ja rád hlt jedneho zapiť hltom druhého. Niekedy stačí síce aj čierna káva, ale pivo je VŽDY dobré.

9 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 0:26 | Reagovat

[2]: Ja pivo zásadne pred jedlom. PO jedle mi nechutí a zapijem radšej dobrým vínom.

10 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 0:27 | Reagovat

[1]: Chvála pánu!

11 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 0:36 | Reagovat

Ozaj, ešte k tej promovanje pálenici. Sú to tri sestry, ako u Čechova, jedna sa stará o technickú prevádzku pálenice, druhá vedie účtovnictvo a najmladšia navrhuje vignety. (Akvarelom.) Ohromný podnik. Bývava tam aj ochutnávka s výborným bielym chlebom a rôznymi alkoholmi. Minule ma museli odviezť domov. ;-)

Tá "technička" nás odstrčila, ako sme s mládekom zápasili s 50kg sudom Maische pri vykladaní z auta a vytiahla ho pôvabne a ľahúčko jednou rukou a ladne preniesla do destilácie. To sme len "zírali", taká jemná dáma...

12 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 0:45 | Reagovat

Google translator mi navrhol za "Maische" maceráciu. Zdá sa mi, že som to už niekde videl alebo počul. Kvasenie, macerácia?

13 Gabi Gabi | 4. ledna 2016 v 1:06 | Reagovat

[7]: Kdeže lavoróvica,to by som si nedovolila takto označiť.to vaše "zlato"  Ja som iba dala tip čo urobiť, aby Ti to voňalo. Bazou môžem prispieť, ale to by bola potom ešte drahšia tá fľaštička. A naozaj, nie je 42% nejako málo na biely alkohol, či máte nejaké iné jednotky?Vieš, my na východe ... :-D ..iadalo by to ešte raz prepáliť ;-) :-D

14 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 1:59 | Reagovat

[13]: Vsak som to opravil, to bol prelep, je to 52%, sorry...

15 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 2:12 | Reagovat

[13]: "Prelep" je tiež dobrý preklep, nie?

16 Jago Jago | Web | 4. ledna 2016 v 9:51 | Reagovat

[14]:No proto!
BTW: D. I. Mendělejev blahé paměti napsal traktát o ředění lihu vodou, údajně má mít podle něj vodka 40 %. Nikde to v něm sice nestojí, ale vyrábí se tak (aspoň v Rusku) a lid si zvykl.
Ostatně dneska už se "zkvalitňuje" kdeco. Pamatuji, že tuzemák míval 40 %, ale kde ty loňské sněhy jsou. :-(

17 Jago Jago | Web | 4. ledna 2016 v 9:54 | Reagovat

[12]:Můj slovník praví, že Maische = rmut, kal, zápara. Řekl bych, že po česku "zákvas".

18 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 4. ledna 2016 v 9:58 | Reagovat

[17]: to je presne to! Aspon sa to tak ksichti...

19 jednorožec jednorožec | 4. ledna 2016 v 14:05 | Reagovat

[17]: Zákvas sedí.
Pro zajímavost, v angličtině jsou Maische dvě podobná slova: Mash, to je pivovarnický termín (horká voda+slad) a Must, to je vinařský termín,(čerstvá šťáva, obvykle hroznová, mošt).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama