NULLA DIES SINE LINEA

P-365/333 Dosť blbý deň

15. listopadu 2015 v 13:46 | King Rucola
Motto:
Na také japonské "snídaně" so sušenou rybou alebo s čerstvým suši som dostal fantastickú, až chorobnú chuť.
Oni asi vedia, prečo jedia toľko rýb!
Ja sa tam asi nikdy nedostnem. Končim vzdy po Tokiu cez Kyoto potom v Osake na lietadlo domov. Škoda.
Toto som napísal tuším včera ráno ako komentár k Čerfovému blogu. (Pozri ak chceš tu - pekné fotky z Japonska!)

Tej chuti na suši som sa už nezbavil. Ale mal som ešte "hokkaido-tekvicu". (Dyňa, oranžová, netreba ju olúpať.) Tak som sa do nej pustil. Kúpil som ju ešte v lete, horúcom lete v Bratislave, keď som chcel kamošom, ktorí jednohlasne tvrdili, že tekvicu nemajú radi, pripraviť. Pripraviť tak, aby zabudli na nemožné žbrndy, ktorými sme boli pod heslom "tekvica" odchovaní. Nedošlo k tomu a tak som si ju ako cennu korisť doviezol sem, domov. A zabudol na ňu, dnes ako keby som ju našiel. Tak som sa už od rána, sobotného rána, motal v kuchyni a kuchtil. Polievku z hokkaida som uložil a niečo požral pred tým, než sme vyrazili na obligátnu pochôdzku mesta. Mohli by sme kedykoľvek inokedy, ale nie, my musíme ako celá stádo, celá tá svorka tvorov bezhlavých, v sobotu, keď je vsetko precpaté.

Nechcelo sa mi do preplnených obchodov, sadol som si na lavičku, fajčil a pozoroval tie pomýlené davy. Davy šialencov.
Oproti obsadil, natlačili sa na jednu lavičku, výskajúce, jasajúce, smejúce sa predmaturantky. Pekné. Veselé, živé, moderné, všetky pekné zuby, vidieť, že už sa na to v tejto dobe dbá, nie ako keď sme my požierali tie biele tekvicové omáčky - iné sme nepoznali pod názvom tekvica! - a boli nútení ísť ľahostajnému školskému zubárovi, ktorý najradšej tuším zuby trhal...(a nás by bol najradšej asi roztrhal!)

Ku mne si prisadla pôvabná žena a jej partner. Rozbalili si ako v Japonsku, v Tokiu, v cisárskej záhrade, prinesené "bantu lunchbox", černo lakovaný, ako originálne japonské a čo v ňom? Sedela vedľa mňa, nemohol som nevidieť. Sushi!
Krásne, s tuniakom, lososm, všetkými tými prílohami a omáčkami. Koniec. To bolo už na mňa pre dnešok - teda včerajšok dosť. Príliš veľ a dobrého naraz! Čo za jasnovideckú vetu som to Čerfovi do komentára napísal?!?

Po ani nie pol cigarete sa otočí jej partner cez ňu ku mne a pýta sa, či by som nechcel suši. Samozrejme, že chcel.
"Nemáte to rád?", keď videl, že váham.
"Ale mám..."
"Tak si zoberte.", povedal veľmi láskavo.
"Momentálne ďakujem, nie...", vyhŕklo zo mňa proti môjmu presvedčeniu a očakávaniu. Čo som to za idiota, somára?
Muž sa rozpačito rozhliadol a obrátil sa s tou istou otázkou na dievčata oproti, ktoré šúpali gaštany. Tie tiež prekvapene pozerali a jedna sa odvážila kladne prikývnuť.

Tajná snímka pochutnávajúcih mladých dievčat. (Skrytá kamera Dr Max. de Bile Fotodraw©KingRucola)

Potom sa všetky pekne podelili a ja blbec som na ne s nezmenšenou intenzitou čumel, predtým kvôli ich kráse, teraz ako hladný vlk. Vlk-blb...čudný deň! A to sa ešte neskončil!

Nadovažok som pri vychádzaní z parkovisko narazil do stromu, odrazil ľave spätné zrkadlo a asi aj oškrel dvere. Veľmi veľmi podivný deň...ale piatok trinásteho bol v piatol. Proste deň v veľkým "D"!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 jednorožec jednorožec | 15. listopadu 2015 v 16:16 | Reagovat

Jestli je to opravdu ze života, tak nelze než poznamenat, jak by se dalo nalézt v English Books (v pozadí fotky): "Truth is stranger than fiction!"
(O původu této citace se vedou spory.)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 15. listopadu 2015 v 17:07 | Reagovat

Lúpanie gaštanov je švýcarský zvyk?
Jde o "caldi maroni"? Zrovinka v pátek (sic!) jsem v antiku ukořistil pohlednici s kaštanářkou.
V podzimních plískanicích preferuji horké kaštany před cizokrajným sushi.

3 jednorožec jednorožec | 15. listopadu 2015 v 19:51 | Reagovat

Moje máti měla štucl, ve kterém byla kapsa údajně na horké kaštany.

4 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 20:09 | Reagovat

[1]: It is not from some life, it is even from yesterday! That's much more than from the life.

Doslova tak to prebehlo a doteraz to (sushi) lutujem, (bolo krasne, cerstve a vela, bohvie, preco to ta dama po prvom okostovani nechcela).

Hane (have a nice evening)

Smorejmeje "real life" strander than every fiction!

To knihkupectvo je filialka ineho, velkeho. A tam som si -aby to nebolo vsetko - kupil vcera dve knihy  aaz pri plateni zistil, ze som si splietol autorov!!! T bol den! :-(

5 Gabi Gabi | 15. listopadu 2015 v 20:33 | Reagovat

Hokaido je naša obyčajná "pečarka" Milujem ju len tak, nakrájanú, osolenú  trošku potretú olejom a upečenú na plechu v trúbe. Boože ..to je dobrota, kde tam suschi- to si nechaj. Najlepšie sú aj tak pstruhy čerstvo ulovené v Rajčianke - ach, iba tak na masle.... :-( dávno som nemala, nikto mi čerstvého pstruha neulovil. Niekedy, tak pred cca 20 rokmi, to sme mali hody, sami sme ich nachytali v tej riečke.
No a pečené gaštany... tie predávali v malom stánku na "Avione" Zohrievala som si nimi premrznuté ruky. Príjemné teplo, ale nejedla som ich, nechutili mi veľmi, spolužiakom som poponúkala a iba sáčok s nimi držala.
Prečo mi to robíš, uvedomujem si, že už nič nemám ani mať nebudem . :-( Tá mladosť je krásna  a je preč. Tie dievčatka sú nádherné, presne tak, ako sme boli s tými gaštanami aj my ... :-(
Nemám nič, ani pečiarku- tohto roku sa mi akosi neurodila a nasadila som, pstruhy odplávali, gaštany na pečenie nemám tiež a čo je najhoršie, že tá mladosť je v prd*li a do penzie ďaleko.

To Ti tá pečiarka od leta vydržala až doteraz? Tá nenarástla na slovenskom poli, v lete u nás ešte nie sú.
K tomu všetkému - samý smútok-je ešte aj koniec nedele. Zajtra už musím znova makať, už ani výhovorku nemám. :-(

6 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 22:03 | Reagovat

[2]: Gastany tiez, ale sushi hlad susi a kazdemu slusi... :-D

To je zvyk aj ludozrutov, gastany osupat, lebo gastany so supou nejde, oder?

Ja si ich novsou dobou robim sam, preto som sa len dival, strasne drahe totiz... :-(

7 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 15. listopadu 2015 v 22:11 | Reagovat

[5]: Vydrzala, ale spicka zacala prave hnit! Zobral som ju z policky a prsty sa mi do nej zaborili. Odrezal som to, a dala sa este dobre pouzit. Taku dobru polievku sa mi doteraz este nepodarilo urobit. Recept mozem uverejnit. Pohadka v oranzovej farbe.

Pstruhy na Vianoce, lebo kapry neboli a tak sa ich nikto z mladych  nenaucil ani jest, ani mat rad. Zato nesmiem pstruha okrem Vianoc robit a trpim.

Sushi som sa nakazil v Berline, kde je vyborna japonska restauracia nedaleko televizie a opery. Potom ma dorazilo Tokio. Sushi - to je choroba, jeden bude priamo zavisly... :-)

Ostatne, moze byt, ze tekvica bola madarska, v Bratislave nikdy nevies, s kym mas tu cest. :-D

8 Gabi Gabi | 16. listopadu 2015 v 10:30 | Reagovat

Si na svoje rodisko zlý. nedôverčivý.
Pstruhy kúpené z kade v hypermakete- teda z chovu, nedajbože mrazené, sa nedajú porovnať s ich chuťou, ak sú práve ulovené z bystriny. To je nebo a zem. či opačne? :-)
Taká svieža rybička ... to nemôže mať niekto "nerád" v porovnaní s tými surovými v suschi v Japonku. Moria sú špinavé! Raz som si dala na jednej recepcií, nechutilo mi. Ale to bolo asi tým, že ho sotva Japonec robil :-D
Ten recept si prosím , aj keď hokaido nemám. Niekde ho ukradnem, v zmysle hesla : " Keď ho miluješ, nie je čo riešiť!" ;-) :-D

9 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 16. listopadu 2015 v 11:46 | Reagovat

[8]: Odborny predavac mi "zakazal" kupit cerstvych pstruhov. (Morskych.) Povedal, ze tie mrazene s hned po vyloveni na lodi zmrazia atym su cerstvejsie, nez ake kolkvek tzv. "cerstve" pstruhy, z nejakej mlaky, kde je umely chov...tak ja som mu veril, co ja viem, kto ma pravdu? Mne chuti okrem operencov a vnutornosti (a prilis saldkych, cestovych veci) vsetko.
PS Recept neskor, teraz nemam cas...

10 mysteriouswolf mysteriouswolf | Web | 16. listopadu 2015 v 13:06 | Reagovat

No vidíš, co děláš! Z vrozené skromnosti si odepřeš lahůdku. Máš ponaučení propříště ;-)

11 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 16. listopadu 2015 v 21:21 | Reagovat

[9]:
Jako nerozvážný jinoch chytal jsem pstruhy potoční do ruky.
Moc masa na tom nebylo.

12 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 17. listopadu 2015 v 1:14 | Reagovat

[11]: Dozvedel som sa, na videu dokumentované aj videl, že tie údajne plaché tvory zvané sumec kúšu ľudí. Tak je lepšie zostať pri tých pstruhoch, ktorí ako dravci majú menej tučné mäso a nekúšu, nie? ;-)

13 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. listopadu 2015 v 8:28 | Reagovat

[12]:
Ano.
Protože ouhoři jsou kluzcí.

14 Miloš Miloš | Web | 17. listopadu 2015 v 14:57 | Reagovat

Jsou Japonce z té velké konzumace ryb zdravější než Evropané a dožívají se vyššího věku?
Já ryby vůbec nejím, kromě sardinek, a zatím se cítím dobře :)

15 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 17. listopadu 2015 v 20:04 | Reagovat

[14]: Samozrejme že sú. Ich priemer dížky života je najdlhší, najvyšší na svete. Suvisí asi najviac s "nezŕizeným spůsobem pohlavního života", ani teda nie tak s tymi rybami, maximálne, čo sa vône týka. Daj sa na ryby, daj sa na raky a uvidíš ty kouzla (TT) a zázraky taky... :-D

16 Jago Jago | Web | 17. listopadu 2015 v 21:29 | Reagovat

V Japonsku jsem pobyl jen krátce a bohužel musím přiznat, že mě suši neohromilo. I když tamní sušárny vypadaly lákavě.
BTW: Proč všichni píší "sushi"? To už jsme na tom tak špatně, že se vyhýbáme písmenkům české/slovenské abecedy a zavrhujeme transkripci slov z jazyků, které nepoužívají latinku?
Asi je to tou globalizací. Až budeme všichni mluvit anglicky, můžeme si radostně zatancovat ten známý tanec od Khachatouryana. A Pouteen (Francouzi čtou Putin jako Pytén) se nám bude smát. :-(

17 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 18. listopadu 2015 v 10:09 | Reagovat

[16]: Fish Market Tokyo! Uplne cerstve, trochu drahsie nez v restauraciach - podvine, ked si pri prameni, nie?

Alebo potom
https://de.wikipedia.org/wiki/Wagy%C5%AB

18 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 18. listopadu 2015 v 10:24 | Reagovat

[16]: ...lebo nemame vzdy poruke diakritcke znamienka. (Hlupa vyhovorka, oder?)

Este dobre, ze to nevyslovuju ako
la putain! ;-)

19 Gabi Gabi | 19. listopadu 2015 v 15:17 | Reagovat

[18]:

[16]: No preto je sushi , sushi, lebo ja to aj tak citam - podla pravidla citaj ako vidis, :D susi je podla mna cinnost nie vec ... King si susi koselu,musel ju vypart , lebo smrdela sushi.

Teraz som tomu nasadila korunu, lebo pisem bez diakritiky. Aby to vsetko vzal cert! Raz som bola tak snaziva a odoslala postu pisanu s diakritikou do SAV a prijemca mi ju vratil, ze kto ju ma vediet rozlustit - boli to iba same haky baky, stvorecky a obdlzniky ...na tomto PC, ktory momentalne pouzivam aj ja, sa pise viac cudzojazycne ako slovensky. Nechcem to tu majitelovi poprepinat.

Strucny zaver, bez vyhovorek: NEVIEM TO
:-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama