NULLA DIES SINE LINEA

P-365/294 Jesené elégie po druhé

5. září 2015 v 21:57 | King Rucola
Jeseň je čas radosti. Úroda ovocia. Úroda vína! Zlatý svit babieho leta. Zlaté baby vôbec. Jeseň je čas radostnej melancholie. Všetko sa odobera a na rozlúčku ponúka svoje plody. Plody, na ktorých pracovalo vlastne celé leto.
Čas žatvy, teda tej lepšej žatvy, menej namáhavej a výsledky ktorej sú aj hneď hmataleľné. Vinobranie!

Najprv ale bobuľky čiernej bazy. Jablka. Hrušky. Nezabudnúť slivky. Slivovicu! A tekvice, tekvicové polievky, rezy, či sladké, či slane, pikantné, ci pizza s tekvice alebo špagety.

Všetkým týmto jesenným radovánkam ale predchádza tvrdá práca. Najprv práca a až potom nech ťa po riti pláca, či ako znie to prislovie...(Alebo je to "platit předem"? Už sa mi tie poklady ľudových múdrostí nejako pletú...)

Taký zber bazových bobuliek, či už na štavu, marmeladu alebo vino, par exellence pre šnaps, to nie je med lízať. Včera som u toho trčal celý deň. Ruky, hlavne prsty si necítim, ako mám potom obsluhovať vzácne nežné nástroje?!? Ale obetoval som sa...

NIe je to celkom bez skrytých úskali, ba niekedy až nebezpečné, zanietene oberať napríklad hrozno. Neobzerať sa, len tvrdo, posadlo makať. Ktovie, čo sa vo viniči všetko skrýva, čo sa znenadania vynorí, nájde! Čo tam všetko jeden nevymaká?!?

(Kresba Jeho Veličenstva Kráľa Rukolu, nech nám žije večne, ako spracovanie otrasného zážitku počas zberu vinnej révy)

Dáme tie bobule kvasiť, alebo radšej nie? Kolegyňa, skúsená to žena je skôr zato, aby sme ich pridali do suda. No neviem sa rozhodnúť.

Na druhom viniči to bolo už jednoduchšie. Radkyňa tentokrát prišla na závratný nápad, ako urýchliť celý proces tvorby koňaku. Zostal som udivený od tvorivosti tejto dámy.

(Jeho Veličenstvo Kráľ Rukola, nech nám žije večne zaznamenáva novú skúsensoť pri príprave vína za účelom pálenia koňaku.)

Po vykonanej práci zostáva už len odstániť stopy, aby nejaký príliš snaživý EU-Komisár neprisiel na tajomstva našich inovatívnych receptov...

Kvôli zjednodušeniu a urýchleniu zberu bobuliek rozhodli pracovníci celé vetvy jednoducho zrezať a bobule z konárov pozbierať. PO úmornom zbere pomohla mašina stopy tohto prečinu zlikvidovať...Nastal čas čakania na zdar a plody tejto úmornej práce, s fajčkou v papuli a dobrám pohárom minuloročného vína...

(Video nahral a dodal všadeprítomný Dr Max. de Bile, ktorého ešte nikdy nikto nevidel, viď aj www.tlustjoch.blog.cz)

Slávnosť vinobrania je v štadiu plánovanie. Ptom si prídu na svoje pravdepodobne aj "Jezinky-Bezinky" s ich vínom!

PS
Oneskorene sme našli ďalší zdroj surovín na výrobu koňaku, zaznamenané odvážnymi ťahmi mladej umelkyne, milovníčky koní, Miss Melina Stella.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Gabi Gabi | 6. září 2015 v 10:12 | Reagovat

Krásny kôň! Krajší ako ten Tvoj! Ty aj pri koňoch iba na koňak myslíš! :-D
Ja som vinič ešte neoberala, chodievam k nemu zatiaľ iba mlsať. Nič také ako u Teba, som tam ale nenašla. Musím sa asi lepšie v listí poprehrabávať!
Nejaké bobule nechajte aj pre vtáčiky. Potešia Vás v zime, keď budú tie bobule mlsať.
Oberačkam zdar!!!
... rozosmiala ma už iba predstava, ako by si Ty nakreslil ten váš zimný krík.  :D

2 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 6. září 2015 v 10:47 | Reagovat

[1]: Hrozno este caka, hoci u B. uz vcera robili most. U nas rastie na domceku v zahrade a nikto sa o neho tohto roku nestaral, tak vyliezlo az na slivku. Hanba! Vtakom (i ftakom) ostalo az prilis vela, hoci bazovy strom vyzera ako vesiak na klobuky! :-D

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 6. září 2015 v 11:04 | Reagovat

A zpracuješ do houbovice i ty tvoje mochomůrky z loga?

4 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 6. září 2015 v 15:12 | Reagovat

[3]: Ešte nie, čakám na vhodných vysokých hosťov. Dovtedy - zohnal som si manuál - sa ešte zlepším hlavne v tej šajbe-pochve amandinej.
podal:
https://de.wikipedia.org/wiki/Wulstlinge
(Nezabudnúť na predpísanom mieste nakliknúť, zjaví sa nespočetné mnoťstvo amanít.)

Dúfam, že dosiahnem majstrovstvo hodné aspon dvoch Michelinových čapíc... :-D

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 6. září 2015 v 15:19 | Reagovat

[4]:
Ano! Je třeba se zdokonalovat.
Rok Mochomůrek (MMXVI) se blíží.
V Žaponsku budou mít rok ŠITAKE.

6 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 6. září 2015 v 15:41 | Reagovat

[5]: to sa budu ale "svadlenky" mat: "Si take, necum do blba!" a pod. uz nebude ako vytka, bude to vyzva k roku shitake.

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 6. září 2015 v 15:47 | Reagovat

[6]: jen aby nezdvojily "T":
Shit také, což znamena v hatmatilce čingliš něco jako "takovej šmejd".

8 pavel pavel | Web | 6. září 2015 v 21:48 | Reagovat

Pokud to jsou "koblihy" tak má tvoje vnučka nejen talent, ale je i realistka. :-D

9 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 7. září 2015 v 4:13 | Reagovat

[8]: Su to koblihy, ako radostne pocas kresby (asi dvojminutovej!)radostne viackrat oznamovala...(Zajtra slavi sest rokov!)

10 Miloš Miloš | Web | 7. září 2015 v 21:25 | Reagovat

Koňak z koně? :-)

Kingu, na tom videu je vegetace jak v deštném pralese.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama