NULLA DIES SINE LINEA

P-365/201 Tí traja velikáni v Alpách

24. ledna 2015 v 19:45 | King Rucola
Je to zakaždým strašný hlavolam. Ktorý je z diaľky ten Eiger, kto je Mních, len Jungfrau žiari svojou pannenskou belobou už na kilometre. Panna je vzácnosť, hlavne v dnešných pohnutých časoch. Všade sa už lieta helikoptérami, ale za pannu si musíte poriadne zaplatiť. Pretože ak by vas tam niekto chcel aj vyviezť vrtuľníkom, by som to neodporúčal. Výstup na pannu pomocou prastarého prostriedku je najzaujímavejší. Na mysli mám ten vláčik, ktorý ku koncu aj do ľadového tunela vlezie. Pekný, samozrejme červený. Ako sa na taký horský vláčik sluší a patrí. Údajne najvyšší v Europe. Ocitnúť sa v cieli znamená, že sa môžete rovno začať učiť japonsky. Novšie často aj "pa rusky". Ale Číňanov musí človek najviac, najostrejšie pozorovať - tí už majú aj vlastné meno pre jeden z tých velikánov...( Z Eiger sa stal "Ei gelb", - vaječné žltko - trochu si to splietli so skokom o žrdi...)


Z hotelu Viktoria je pri kávičke asi najkrajši pohlad na toto alpské "súsošie". Tam na verande totiž panuje ešte diskrétny kľud.

Panoráma troch alpských velikánov, Eiger - nedalo vypátrať odkiaľ toto meno - , Mních a Panna.
(Obraz prebratý z vlastnoručne kreslenej knihy Jeho Veličenstva, Kráľa Rukolu, nech nám žije večne, s úctivým názvom, vyzvaním: "Bitte anklopfen", vydanej okolo roku 2011.)

Zainteresovaný pozorovteľ sa môže oddávať priam rozkošiam pri pozorovani povestnej severnej steny na Eiger-i, kde si dolámalo hnáty zopár horolezcov, ale hlavne sa môže kochať v panenských krivkách. V bezpečnostnom odstupe od všetkých tých divoko fotografujúcih turistov. Ďaľšia káva prikluše po nonšalatnom kývnutí rukou. Alebo aj iné dobrôtky, napriklad ten vyššie vpravo na obrázku zobrazený kaviár nemusí byť zlý, ale káva tam chutí nejako dobre, najlepšie.

Je to veľmi blízke prísloviu "Všade dobre, doma najlepšie!"
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 24. ledna 2015 v 20:28 | Reagovat

Mnich má kulaťoučké líce...

2 Jago Jago | Web | 24. ledna 2015 v 20:44 | Reagovat

Představa, jak se vyrábí koňský kaviár, je poněkud skličující. Netřeba přece celých koní. ;-)

3 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 25. ledna 2015 v 1:46 | Reagovat

[1]: Nemecký, ktorý si varí pivo a údené kolienka ano, asketický reformovaný "Zwinglian" alebo "Kalvíner" sa stravuje správne a predchádza vedome infarktom. V Helvécii prevažujú tí "evangelíci"...

4 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 25. ledna 2015 v 1:49 | Reagovat

[2]: Pokiaľ sa správne namelú kopýtka, tak asi nie, ale na export idú aj hlavami, aby konzument videl, že sa jedná o zaručene "pravý rossiar". (Ross znamená kôň po nemecky.)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama