NULLA DIES SINE LINEA

P-365/110 Thujón je kujón

23. srpna 2014 v 12:00 | King Rucola
Absint versus abstinencia!

Už aspoň dvesto ak nie dvestopäťdesiat rokov sa vedie medzi jazykovedcami spor o pôvode slova "abstinent, abstinencia". Vopred je téza, ktorej zástupca som i ja, odsúdená k prehre v tejto vysoko náročnej diskusii, hoci argumenty mojej strany sú viac než presvedčivé. Som zástanca teórie, že abstinent ako - mimo iného významu označnie človeka, ktorý odmieta pôžitky z požívnia alkoholu - sa odvádza a priamo súvisí s podobným slovom, totiž "ABSINT"!

Keď okolo roku 1908 v jeho kolíske boli výroba a požívanie absintu zákonom zakázané, upadlo celé údolie chudobnej časti Švajčiarska Val de Traverse do ešte väčšej biedy. Duševnej i telesnej. Psychickej i hospodárskej. Pretože veľká časť ekonómie prebiehala na základe pestovania, predaja a výroby alkoholického medikamentu známeho aj pod menom "la feé verte", čiže "zelená víla".


Táto tinktúra, vyrábaná z bylín vermutu, po česky pelyněk a po slovensky vraj "pálina", prípadne pálina poľná - nikdy som to meno nepočul, hoci som si po zakázanom fajčení denne trel túto burinu na ruky, aby mama necítila, že som fajčil - je od tisícročí známa pre jej liečivé vlastnosti. Pridaním iných zložiek, anízu, fenchelu a podobných byliniek dostáva svoju typickú chuť a pridaním alkoholu až do 90% (!) sa z tejto buriny stáva kultový nápoj celých generácii umelcov. Literáti, maliari významných mien, medzi nimi tak populárni ako Gauguin, Tolouse-Lautrec a hlavne Vincnet van Gogh, ktorý si údajne v absintovom opojení odrezal ucho, patria medzi nich takisto, ako básnici Baudelaire, Rimbaud, E.A. Poe, Oscar Wilde a dokonca Ernst Heminway. Aj prostí Parížania si zvykli "svätiť" tzv. "heure verte", zelenú hodinu, kedy zvykli pri tomto relatívne lacnom nápoji vysedávať v kaviarniach, bistrách, baroch.

Thujón sa nazýva nervový jed, ktorý vermut obsahuje. Jeho škodlivé účinky sa prejavujú hlavne závraťami, halucináciami, môžu viesť k slepote ale hlavne vedú k depresii a duševnámi rozpadu.

Absint bol zakázaný a bodka! Až keď sa podarilo modernejším výskumom dokázať, že množstvo tohto thujónu - toho šibala kujónu -, ktoré sa nachádza v absinte je smiešne malé na to, aby spôsobilo tieto škody, bol zase tak nejako okolo roku 2005 absint vzaný na milosť. Ale silu módneho nápoja už v konkurencii iných drôg, ktoré sú dnes v móde dosiahnuť nemohol.

Dnes zostáva len návykový pôžitok nostalgikov, nechať prekvapkávať cez kocku cukru, ktorý leží na deravej lyžičke (podobnosť konzumovania heroin?) studenú vodu a miešať absint, ktorý pritom stráca svoju pôvodnú zelenú farbu a kalí sa do mliečneho chlastu a keďže zriedený tým pádom asi aj pre "mliečákov" vhodný, horkosladký alkohol s vermutovou alebo anísovou príchuťou, teda nič moc! Hneď po povolení som sa samozrejme na absint vrhol a jeho používanie zavrhol, pretože mi chutí pivo lepšie, ale to je vedľajsie...

Každopádne je to však nápoj opradený nespočetnými legendami a alhokol vysoko politický. Nielen pre početné zákazy a zákony okolo neho. Stál aj pri zrode myšlienky tzv. "Spojeného kráľovstva stredoeuropského", ktorý mal Kráľ Rucola, nech nám žije večne, už v roku 1989, ako pendent k dnešnej EU! Bolo by sa bývalo jednalo o federáciu švajčiarsko-rakúsko-československú s hlavným sídlom - geograficky podmiené - v Salzburgu.

Ako historické pramene dokazujú, jednalo sa o správnu myšlienku, viď obraz českého maliar a grafika Viktora Olivu, ako aj tretí spôsb požívania absintu, tzv. "český spôsob (!)", kedy sa kocka cukru na lyžičke zapáli, atď.

Všetky spomínané štátay premeškali šancu, spojiť a k tomuto určite úspešnému sväzku.


(Prameň Vikipédia.)

Ale čo nie je ešte môže byť! (Kráľ Rucola, nech nám žije večne, stojí ešte stále k dispozícíí!)

Záverom, prečo vlastne slovo "abstinencia" MUSÍ pochádzať od slova absint? No pretože keď bol zakázaný, tak sa dal piť len na čierno, tajne vypálený v domáckych páleniciach alebo u firmy Pernod v ďalekom Portugalsku. Ciže logický uzáver: nebol absint - bola abstinencia...

Dvadsať kilometrov od najväčšieho mesta mojej novej domoviny je pálenica, kde ako jedni z prvých nastúpili tradícíu svojich dávno zašlých kolegov z Val-de-Traverse (ako sa dnes toto miesto nazýva, spojené z ôsmich či koľkých obcí pod spoločným menom), kde vyrábajú 52% výborný absint. Dva kilometre pod ňou zdedil spolužiak mojej dcéry z gymnázia cukráreň, v ktorej vyrába z dodaného absintu neporaziteľné pralinky plnené týmto liekom. Drahé síce, ale vrelo odporúčam!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. srpna 2014 v 12:49 | Reagovat

Absinthová kostka cukru.
Jakožto sběratele cukrobalů je to pro mne velice inspirativní.

Olivův obraz by měl stále viset v pražské kavárně Slávia.

2 jednorožec jednorožec | 23. srpna 2014 v 14:21 | Reagovat

V raných (zelených?) dobách našeho manželství jsme v Paříži bláhově vypařili celou láhev Pernodu. Druhý den byla cesta domů, hovnokráftem (hovercraf, vznášedlo) přes rozbouřený English Channel (La Manche). Hovnokráft sebou divoce zmítal, věci padaly "letuškám" ven ze skříněk. Zelených tváří tam bylo tehdy povíce, až na Japonce, kteří nabyli podivné šedivé barvy.

3 Gabi Gabi | E-mail | 23. srpna 2014 v 15:12 | Reagovat

Absintové pralinky...tak to našinci majú odtiaľ ten nápad, že "rumové" pralinky plnia slivovicou. Pralinky milujem, nech sú plnbené čímkoľvek a ešte také tie čokoládové "špice" plnené rumovou plnkou  ...to je môj absint:-D Niektorým k zážitku vraj stačí sa iba dívať, ako ich ja pojedám. To je obrad lásky ...;-) Je to mňamka, čo tam absint.
A nie je od absintu odvodené slovo "absentér"? To mne skôr sedí ako abstinent. Abstinent nebýva absenterom. Ale milovník absintu áno! :-(
Absintom som bola raz ponúknutá, aj s tou horiacou kockou cukru. Vraj to ale malo nie 52, ale 72 %...myslela som si, že umriem. Neumrela som a dokonca mi to aj chutilo, aj keď chuť som žiadnu pri tom necítila. Má to aj chuť?  
Ale taká 52% čierna slivovica ( čierna je od sušených sliviek v nej namočených)s medom , to je polahoda v hrdle! A keby boli tie slivky v nej máčané, ešte namočené v čokoláde , to by bolo, keby bolo ...možno by som aj ja bola po ich požití tvorby umeleckého diela schopná. Nejakého ... :-?
Vidíš, aké alkoholické chuťky si vo mne vzbudil? Asi som utajený spiaci alkoholik. Ja si teraz , včasoch mojej finančnej biedy, vyrábam svoje likériky.Už mám tri fľaše orechového likéru, mám zarobený ovocný likér( zo všetkého ovocia čo mi dozrievalo) zamrazené višne na griotku, no a dnes sa ešte pustím do výroby bazového Lady likéru. Sú to všetko alkoholy z vodky a ovocia, max. tak 20% alkoholu, ale náladu aj tak vedia povzdvihnúť. To mi bude na Vianoce veselo. Všetkým sa vyhrážam, že až na Vianoce ... :-D...budem takou zelenou, priesvitnou vílou. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama