NULLA DIES SINE LINEA

mit Shrimps, Rucola, dazu gehobelter Grana € 11,60 ...

9. dubna 2014 v 1:20 | King Rucola
Keď Kráľ Rucola z lovu hladný príde, tak otvorí pokladnicu počítačovú a "zejrá":

SPARGELREZEPTE
Spargelrezepte
Jeden Frühling ist es soweit: Je nach Witterung beginnt die Spargelsaison ab Mitte bis Ende April. Sie läuft traditionell bis zum 24. Juni, wobei dieser Zeitraum in den letzten Jahren immer weiter ausgedehnt wird. Das so genannte "Königsgemüse" muss nicht zwingend immer weiß genossen werden - auch die grünen und violetten Sorten sind ein wahrer Hingucker, wenn Sie Spargelrezepte nachkochen.

Ale kde vziat uz spargle? Kam som si zalozil v rozsiahlej kralovskej kniznici specialnu "Kucharku" na spargle?

Kde vsak - do kelu - zostal personal? Ja somar, nadava si z polovacky unaveny kral, ved som im dal vsetkym nahradne volno!
Tak to sa mi taky zlozity recept, ako je sparglova polievka s krevetami a medvedim cesnakom (vid ciastocny titulok clanku) samemu robit nechce, tak teda radsej toto:

Den grünen Spargel putzen. Wahlweise violetten bzw. weißen Spargel schälen und in etwa 2 cm lange Stücke schneiden. Walnussöl im Wok erhitzen und rohen Spargel dazu geben. Etwas Salz darüber und zugedeckt bei mäßiger Hitze ca. 10 Minuten garen. Dabei ab und zu rühren.
Dann das in Streifen geschnittene Geflügelfleisch oder den Schinken dazu geben und weitere 10 Minuten zugedeckt garen. Das Rühren nicht vergessen. Je nach Geschmack mit Pfeffer nachwürzen. Frisches Brot schmeckt dazu am besten
(Zdroj: www.chefkoch.de)

Kralovska zelenina! Cibula je pre mna kralovna kuchyne. Spargla? Špargla je nanajvýš princezná kuchyne! Este dobre, ze King Rucola je neohrozeny kral! Nebojacne, neohrozene sa postavi pred kuchynsky sporak a prve, co mu napadne, je jeho oblubena panvica, taka deformovana a nazyvana WOK. No aby sa nasi zlti priatelia nepokakali, obycajny "kutchan" s hlbokym dnom, aby vatricka lepsie oblizovala steny a tak sa setrilo palivom, ked sa vsetko skor upecie, uvari.

Ale, ani ako vzdelany kral, netusi King Rucola, ze sa vo WOK-u daju robit aj spargel. Na spargle mal doteraz drahy hrniec, kupeny extra v krajinach sparglovych, vysoky, uzky, so sietkou vo vnutri. Spicky spargiel musia stat smerom nahor, ako by vlastne mal stat aj ten organ, ktory spargle tak vystizne symbolizuju. Aby sa spicky nerozpadli, nerozvarili. Ale to je vsetko minulost. Dnes, vdaka otvoreniu cinskeho muru a castych ciest do Japonska vie kazdy prosty turista, ze WOK je ten posledny vykrik kucharskej mody. (Posrata panvica, uprimne povedane, ja ako kral mozem taketo sproste slova pouzivat, ked to mozu ini politici pocas odpocuvania ich telefonov, nie?)

Ale hlad kruci v bruchu kralovom divoke melodie. Tu uchopi Jeho kralovska Vysost, Velicenstvo King Rucola, nech nam zije vecne, vlastnorucne svajciarsky sparglovy noz a osupe biele spargle SMEROM OD SPICKY DOLE, pretoze inac by mohlo dojst k horkosti zazitku. Zelene spargle, typicky "zelenaci", tie este nemusia byt osupane, ved zivot ich nauci a osupe dostatocne, ak preziju. (Zo supiek a spodnych odrezkov si uvari kral neskor bujon, ktory sa da pouzit na vsetko, kralovi pri pomysleni tecu sliny, ked si predstavuje polievku na zaklade tohto vyvaru!) I jeho Velicenstvo prikroci k dalsiemu bodu receptu:

(Volny preklad horneho reeptu) Spargle bez rozdielu farby a vierovyznania nakraja na asi dvojcentimetrove kusocky. Pri miernej teplote necha ich na orechovom (radsej olivovom) oleji vo WOK-u asi desat minut trosku posolene dusit. Rychlo dalej, lebo uz umiera od hladu, prida na pasky pokrajane kuracie alebo - este lepsie - pasky sunky a dusi to dalsich desat minut.

Nezabudnut! Vo WOK-u pripravovane jedla, akekolvek, treba casto a intenzivne miesat! Po tych dalsich desiatich minutach moze Jeho Velicenstvo konecne papinkat. Recept odporuca k tomuto sposobu pripravy spargiel cerstvy chlieb, moze to byt skutocne vyborne, ked je ten chlieb vyborny.

A je to! Potrebje kral vlastne personal, ked tak strasne rad vari sam? Potrebuje. (Kvoli statusu, ako by na neho pozerali ini?)

Nabuduce teda ta sparglova polievka s krevetami, okay? Otazka otvorena zostava: Kde ulovit krevety, odkial zobrat sunku?

Zatial musi na ukojenie kralovskeho hladu pivo a par cigariet stacit...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 jednorožec jednorožec | 9. dubna 2014 v 2:58 | Reagovat

mit Shrimps, Rucola...četl jsem původně jako:
Mít shrimps, Rukola... si z nich něco uvaří

Je to občas ošemetné, číst královy dekrety, meandrující mezi mě nemateřskými jazyky. Slovenčinu jsem, coby rodilý Čechoslovák, sice pochytil převážně ze sportovních reportáží v rozhlase a později v televizi, kde se hlasatelé spravedlivě po pár minutách střídali. Ale bez diakritiky je to někdy překážková dráha. Nicméně, nestěžuji si!

Ke šparglu se zde nebudu vyjadřovat, jen pochvalně ohodnotím Rukolův úmysl využít odřezků a dřevitých dolních konců na vývar. Bravo! Well done.

Ještě k mírnému zmatení jazyků: Evropa je nyní dosti otevřená. Podobně tomu bylo za časů Mozarta, Holbeina, van Dycka. Jak ti se asi domlouvali při jejich cestování a vydělávání si na živobytí?

2 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 9. dubna 2014 v 7:51 | Reagovat

[1]: Uz som raz slubil, ze budem hrat arie na slovenskej klavesnici. Tak nech je toto posledny raz na nemeckej. (Ale to spomaluje, ked jeden roky pischa naslepo bez diakritiky a na stare kolena sa musi preorientovat. Z toho mozu aj kralovske sediny zase stmavnut, lebo pischatel pritom necakane "omladne"...)

(Ten nestastny titulok: povodne som chcel uviest recept na polievku zo spargli s krevetami, ale bolo mi to moc komplikovane, "jsouc vyčerpán z lovu, honu a tahání se po královskú oboře", so awfully sorry, aj krali sa mozu polepsit.

3 Gabi Gabi | E-mail | 9. dubna 2014 v 9:23 | Reagovat

Tak ja sa teším na ten recept polievky s krevetami. Navnadil si ma ! Budem šetriť, ani topánočky si nekúpim... radšej bosá behať budem, ale tú polievočku ochutnám !!! :-D
Naše milované a často navštevované Tesco, mi ako odmenu za vernosť, že si v ňom pečivo za 0,04 eura kupujem, poslalo  zľavový kupón v cene 3 eur n 1 kg mrazených kreviet. Ešte tak vedieť, koľko stojí to kilo .. 30 eur ? O_O

4 pavel pavel | Web | 9. dubna 2014 v 10:42 | Reagovat

Je fakt, že Němci si na ně potrpí a považují to skoro za národní jídlo. Sobotní trhy jsou toho vždycky plné. :-)

5 VendyW VendyW | E-mail | Web | 9. dubna 2014 v 12:02 | Reagovat

Dobré totok jídlo! Můj poslední pokus o oběd s chřestu (jen pro mne) nedopadl zrovna ideálně, blbec jsem to nějak protáhla s vařením a přesně jak píšeš vršky se mi rozblemcaly až hrůza....no ale polité štědře máslem a posypané parmezánem se to jakž takž dalo zjiesť. Holt si letos musím dát větší pozor abych té delikatese tak neublížila. Tedy v případě že dostanu odvahu z ní znovu vařit. :-D  :-D

6 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. dubna 2014 v 13:01 | Reagovat

Kde vzít šunku?
Skolit kance a poručit svému podloffčímu, nechť kýty vyudí na dřevěném uhlí z královských milířů.

Co se týče žoužele vodní, možná by krevety zvládla AMA (viz křížoffky: japonská lovkyně ústřic).

7 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 9. dubna 2014 v 14:28 | Reagovat

[6]: Predbezne sa nam na lesnych cistinkach namiesto milierov ukazuju nehanebni MALIARI, bo nedostatocne ruchom pokryti. Najnovsia moda narcisticko-nudisticka: Vandrovat lêsmi, poliami a lukami, ba na konciare sa skriabat, na stromy vysoke vyliezt, zasadne v Adamovom ruchu (ale mit Wanderschuhen!), co sposobuje pomaly ale iste zanik krajcirskeho remesla.

Zatial wird geduldet - je to trpene, nepokutovane, nakolko nejde o exhibicionizmus ale o nudizmus.

Maliar nahati! Asi nemaju ani na chleba. Umenie hladuje.

8 Vendy Vendy | Web | 11. dubna 2014 v 15:50 | Reagovat

Chřest jsem požila snad jedinkrát a zrovna jsme klofli nějaký dřevnatý potvory, takže nic moc. Ale počítám, že chřest v tvé úpravě byl lahodný a chutný! :-)

9 Radka Radka | E-mail | Web | 11. dubna 2014 v 22:49 | Reagovat

Moje kamarádka, žijící již léta v Německu, chřest miluje. Prý je málo kalorický a nemusí si hlídat zkonzumované množství.
Já mu na chuť nepřišla, bohužel. Ale možná proto, že mi ho nikdy nepřipravil Král, co personál k vaření nepotřebuje, neb sám si s láskou uchystá :-)

10 mysteriouswolf mysteriouswolf | Web | 13. dubna 2014 v 10:50 | Reagovat

Při čtení článku jsem si vzpomněla, jak Brigit  Jonesová  (film Deník Brigit Jonesové)  vařila  chřestovou polévku pro přátele.  Svázala jej před vložením do vody modrým špagátem :-D Takže nakonec z toho byla Šmoulí polévka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama